Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Τοποθέτηση Μαρίας Καρακλιούμη, για την 6η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής στο θέμα: «Τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής»

Καλλιθέα 11/2/2014

Τοποθέτηση Μαρίας Καρακλιούμη, Αντιπεριφερειάρχου Νοτίου Τομέα Αθήνας, για την 6η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής (11/2/2014) στο θέμα: «Τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής»

Σε σχέση με το θέμα που συζητούμε υπάρχουν νομίζω δύο διαστάσεις.

Η πρώτη είναι η διάσταση του χρόνου. Γιατί τώρα; Είναι αργά και δεσμεύει μόνο την επόμενη διοίκηση. Μάλιστα αν ψηφιστούν οι αλλαγές σήμερα είναι πιο πιθανό να μην μπορέσουν να εφαρμοστούν στην παρούσα θητεία καθώς η ολοκλήρωση των διαδικασιών αργεί. Αν η παρούσα διοίκηση συνεχίσει θα μπορούσε να τροποποιήσει τον οργανισμό ως πρώτη πράξη στην αρχή της θητείας της.

Η δεύτερη διάσταση που θέλω να θέσω αφορά στο σχολιασμό της πρότασης και στη διατύπωση απόψεων. Ο προτεινόμενος οργανισμός αντανακλά ένα κακό οργανόγραμμα. Εξ αρχής δεν έγινε προσπάθεια να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες, όπως προέβλεπε ο Καλλικράτης, καθώς οι άνθρωποι που είχαν την ισχύ να το κάνουν δεν πίστευαν τον Καλλικράτη. Έτσι προχωρήσαμε με καχεκτικές έως ανύπαρκτες υπηρεσίες, κυρίως στις περιφερειακές ενότητες που προέκυψαν στον τομέα της Νομαρχίας Αθηνών, γεγονός που δεν διασφάλισε και την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών.

Η συμπεριφορά των κεντρικών υπηρεσιών προς τις αποκεντρωμένες ενότητες θύμιζε την «πρωτεύουσα» προς την φτωχή επαρχία.

Έρχομαι τώρα στο προτεινόμενο σχέδιο. Είναι σαφές πως έχοντας την ιδιότητα της Αντιπεριφερειάρχου, την κατ εξοχήν ιδιότητα άσκησης διοίκησης στην Περιφέρεια Αττικής, έχω να επισημάνω πως το σχέδιο αυτό δεν έχει σχεδιαστεί για να ικανοποιήσει τις αρχές του Καλλικράτη αλλά για να εγκαθιδρύσει μια υδροκέφαλη Νομαρχία. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη μαζέματος των υπηρεσιών αλλά δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο σε κάθε «συγχώνευση» κριτήριο είναι το μέγεθος και όχι η εξειδίκευση ή οι δυνατότητες των υπηρεσιών.
Θα μπορούσαν για παράδειγμα οι 8 περιφερειακές ενότητες να λειτουργούν ως βασικοί πυλώνες συγκέντρωσης αιτημάτων πολιτών και στις περιπτώσεις όπου δεν απαιτείται  η συνεχής επαφή  με τον πολίτη (τύπου γκισέ) να εξειδικεύουμε ανά Περιφερειακή Ενότητα. Στον Βόρειο Τομέα ενδεχομένως θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν οι μεταφορές, στον Δυτικό οι υπηρεσίες δημόσιες υγείας, στο Νότο οι υπηρεσίες των διευθύνσεων Ανάπτυξης και στον «ογκώδη» κεντρικό άλλες πιο επιτελικές υπηρεσίες. Η προώθηση της ηλεκτρονικής υπογραφής και των ψηφιακών υπηρεσιών μπορούν να εξοικονομήσουν δυνάμεις σε προσωπικό και να αξιοποιήσουν καλύτερα το κατακερματισμένο δυναμικό.

Πιστεύω ακράδαντα ότι σε κάθε επιλογή μας θα πρέπει να υπάρχει κριτήριο. Και το κριτήριο να είναι η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Κέντρο των επιλογών μας να είναι ο πολίτης ακόμη και αν αυτό συγκρούεται ή αντιστρατεύεται τα συμφέροντα μικρών συντεχνιών ή εργασιακών ομάδων.

Το παρόν σχέδιο τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής το οποίο και καταψήφισα στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής φαντάζει ως πρόταση τμηματάρχη του Σοβιετικού Δημοσίου! Συγκεντρωτικό, φοβικό και αναχρονιστικό καθώς είναι θαρρώ πως δεν μπορεί να λύσει λειτουργικά προβλήματα αλλά να τα εντείνει.
Είναι προφανές ότι περισσότερο όλων θίγονται οι Περιφερειακές Ενότητες που προέκυψαν από την πρώην Νομαρχία Αθηνών. 


Νομίζω πως αν υπάρχουν Περιφερειακοί Σύμβουλοι που έχουν αντίληψη σε θέματα διοίκησης δεν θα πρέπει να υπερψηφίσουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου