Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Τοποθέτηση της κ. Μ. Καρακλιούμη στην Εκπαιδευτική Ημερίδα Γραμματείας Ισότητας των Φύλων


Καλημέρα σε όλους,

Χαίρομαι πολύ που είμαι σήμερα εδώ μαζί σας. Θα ξεκινήσω διατυπώνοντας ένα προβληματισμό:
Για ποιο λόγο κάποιος θα ασχοληθεί σήμερα με την πολιτική, ασχέτως αν είναι γυναίκα ή άντρας.

Όσες είμαστε εδώ – και βλέπω είναι μεγάλη η συμμετοχή σε σχέση και με το αντίστοιχο σεμινάριο που παρακολούθησα στην Αθήνα – είμαστε εδώ και είσαστε εδώ γιατί το έχετε πάρει απόφαση: θέλετε να ασχοληθείτε για το δημόσιο συμφέρον.

Στόχος της σημερινής ημερίδας δεν είναι -κατά τη γνώμη μου- να γίνει αυτό που τουλάχιστον έγινε στην Αθήνα, να μπούμε δηλαδή σε κάποιες τεχνικές εκλογής ή επανεκλογής, αλλά θα πρεπε να ναι, πώς θα μπούμε στην κοινωνία, πώς θα κάνουμε τις γυναίκες και γενικά τους πολίτες να ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση, να ασχοληθούν με την πολιτική.

Σήμερα, θα πείτε κάποια πράγματα, θα ακούσετε κάποιους -που για κάποιο λόγο αξιολογήθηκαν- και ήρθαν εδώ να σας πουν τις δικές τους τεχνικές, το πιο σημαντικό όμως είναι να δούμε αν έχουν και την ικανότητα διοίκησης. Γιατί τα κριτήρια ψήφου είναι πολύ διαφορετικά.

Δικός μας στόχος θα πρέπει να είναι να μπορέσουμε να πείσουμε τον πολίτη να ψηφίσει αυτόν που είναι ικανός και όχι αυτόν που είναι “καλό παιδί”. Το “καλό παιδί” είναι ωραίο για παρέα, είναι ωραίο για συντροφιά, αλλά όχι για να ασκήσει διοίκηση.

Όταν λοιπόν μιλάμε κατά καιρούς και λέμε “ναι, δεν άσκησε σωστά διοίκηση κτλ”, πιο πριν θα πρέπει να αναλογιστούμε – και ειδικά όταν αναφερόμαστε στον Α' βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, για ποιο λόγο ψηφίστηκε κάποιος. Τις πιο πολλές φορές, στους πιο μικρούς Δήμους, απ' όπου ενδεχομένως κάποιοι από εσάς προέρχονται, ψηφίζεται κανείς γιατί έχει μεγάλο σόι. Ψηφίζεται κανείς γιατί έχει ένα μηχανάκι και γυρνάει γύρω-γύρω. Δεν ψηφίζεται όμως κάνεις -τουλάχιστον τις περισσότερες φορές- για τις δυνατότητες που έχει.

Στόχος λοιπόν αυτής της ημερίδας αλλά και όλων ημών που ασχολούμαστε με τα δημόσια πράγματα, είναι να πείσουμε ότι πρέπει να ψηφιστούν οι ικανοί.

Θα ήθελα ακόμα να τονίσω ότι τις γυναίκες τις θυμόμαστε σαν δικαιολογία, όταν έρχεται η ώρα να φτιάξουμε ψηφοδέλτιο. Θα σας μιλήσω για το ΠΑΣΟΚ από το οποίο προέρχομαι. Το 1985-6 όταν έφτιαχναν τα ψηφοδέλτια έπρεπε να 'χουνε μια γυναίκα, ένα νέο, και ενδεχομένως και ένα μετανάστη, που τότε ήταν λίγοι ακόμα. Όταν ήρθε ο νόμος όπου έπρεπε το 30% των συμμετεχόντων στα ψηφοδέλτια τοπικής αυτοδιοίκησης να είναι γυναίκες, τι έγινε τις περισσότερες φορές: βρήκαμε θείες ξεχασμένες, γιαγιάδες που ακόμα είχανε δικαίωμα ψήφου και που μπορούσαμε να βάλουμε στο ψηφοδέλτιο και που ενδεχομένως μπορούσαν ακόμα να πάρουν τα πόδια τους να φτάσουν ως την κάλπη, προκειμένου να διασφαλίσουμε να μην εκλεγεί καμία από αυτές, αλλά να έχουμε την απαιτούμενη ποσόστοση ώστε τα ψηφοδέλτια να μην πέσουν στο εκλογοδικείο ή οπουδήποτε αλλού.

Νομίζω ότι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα και που μπορούμε να το συζητήσουμε και να το κάνουμε πράξη, δεδομένου ότι σε αυτή τη χώρα δεν υπήρξε αστική τάξη για τους πολύ γνωστούς ιστορικούς και πολιτικούς λόγους, έχουμε προβλήματα συμπεριφορών. Και δυστυχώς αυτά τα προβλήματα πολλές φορές τα δημιουργούν και οι Αιρετοί. Αυτοί που έρχονται να ασκήσουν διοίκηση. Εκείνοι που αντί να ασκήσουν διοίκηση ασκούν παρέμβαση. Γιατί “ξέρεις ποιος είμαι εγώ;” “είμαι ο εκλεγμένος”: ο Δήμαρχος, ο Δημοτικός Σύμβουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης, ο Περιφερειάρχης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος. Νομίζω πώς μόνο αν ξεκινήσουμε εμείς με άλλες συμπεριφορές, για μια Ελλάδα αξιών και αξίων μπορούμε να πάμε παραπέρα και να διορθώσουμε τα πράγματα. Η ΠΕΤΑ -κατά τη γνώμη μου- συμβάλλει κι αυτή σε αυτό το απογοητευτικό που είπατε. Ότι δεν υπάρχει καμία γυναίκα Περιφερειάρχης, γιατί δε στηρίχτηκε καμία γυναίκα υποψήφια Περιφερειάρχης από τα 2 κόμματα που επί της ουσίας διεκδίκησαν την διοίκηση των 13 Περιφερειών, αλλά και η ίδια η ΠΕΤΑ απ' ότι βλέπω δεν έχει ούτε μια γυναίκα στο διοικητικό της συμβούλιο. Φαντάζομαι λοιπόν ότι όλοι εσείς, αυτή την έμφυλη διάσταση που θα σας πούνε αργότερα στο σεμινάριο, την έχετε κι εσείς από τις δικές σας προσλαμβάνουσες, από τις συζύγους, τις κόρες, τις φίλες, τι συνεργάτιδες σας. Νομίζω ότι θα μπορούσατε, να μην είναι η γυναίκα πια η δικαιολογία, αλλά να είναι και το πρόσχημα και η αιτία και αν θέλετε ο λόγος.

ΝΑΥΠΛΙΟ 18-04-2013 (απόδοση από προφορικό λόγο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου