Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Χαιρετισμός της Αντιπεριφερειάρχη στην εκδήλωση «Οι Γυναίκες απαντούν στην κρίση»



Χαιρετισμός Μαρίας Καρακλιούμη, Αντιπεριφερειάρχη Αττικής, στην εκδήλωση «Οι Γυναίκες απαντούν στην κρίση» που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. 
Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2013


Συνήθως τη μέρα αυτή αναφερόμαστε στα επιτεύγματα των γυναικών. Δεν θα υποτιμήσω την προσφορά σπουδαίων γυναικών που με τους αγώνες τους μας δίνουν τη δυνατότητα να μιλούμε εμείς σήμερα εδώ και κάποια πράγματα να θεωρούνται για τη γενιά τη δική μου τουλάχιστον δεδομένα.
Πάντα όμως τη μέρα τη Γυναίκας θα στέκομαι και θα υπενθυμίζω δύο πράγματα: τη σημαντική τομή στο οικογενειακό δίκαιο με την κατάργηση της προίκας στην Ελλάδα όπου η γυναίκα έπαψε να είναι χρηματιστηριακό είδος, καθώς επίσης και το γεγονός πως είμαστε από τις λίγες γυναίκες στον κόσμο που έχουμε το προνόμιο να διατηρούμε δια βίου το επίθετό μας άσχετα από τις επιλογές των συντρόφων μας.

Πολλές φορές γκρινιάζουμε για τη χώρα μας. Σίγουρα τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Η πρόκληση είναι μεγάλη και εμείς θα πρέπει να μην την αφήσουμε.

Σε κάθε μετερίζι της ζωής να προβάλουμε την δική μας γυναικεία οπτική. Να διοικήσουμε, να πορευτούμε και να ζήσουμε όπως εμείς ονειρευόμαστε και όχι όπως οι άνδρες έχουν επιβάλλει.

Ένα γεγονός που με έχει απασχολήσει είναι πως η παγκόσμια κρίση κινδυνεύει να βάλει πάλι τη γυναίκα στη θέση που ήταν πολλά χρόνια πριν.
Στην κρίση οι άνθρωποι κάνουν συντηρητικότερες επιλογές και οι κοινωνίες υιοθετούν συντηρητικά σχήματα.



Πολύ κοντά στη δική μας περιοχή έχει συντελεστεί η Αραβική Άνοιξη.
Η εξέλιξη των γεγονότων δε φαίνεται να είναι εκείνη που κάποιοι είχαν προβλέψει. Οι «επαναστατημένες» κοινωνίες έχουν υιοθετήσει φονταμενταλιστικές προσεγγίσεις και η θέση των γυναικών ολοένα και χειροτερεύει. Έχουμε φθάσει σε σημείο ακόμη και η εκπαίδευση των κοριτσιών στα σχολεία να μην είναι πια δεδομένη.

Δεν θα υποτιμήσω τα δικά μας προβλήματα. Απλώς θεωρώ ότι η Ευρώπη οφείλει να αντιδράσει.

Αν εξασφαλίσουμε την καλύτερη διαβίωση των γειτόνων μας και των γυναικών στις χώρες αυτές θα εξασφαλίσουμε την ειρήνη στη γειτονιά μας. Μπορούμε λοιπόν να πάρουμε πρωτοβουλίες.
Πρόσφατα πληροφορήθηκα πως τις τελευταίες δύο δεκαετίες τα βιβλία της δυτικής λογοτεχνίας που μεταφράστηκαν στα αραβικά είναι λιγότερα από εκείνα που μεταφράζονται ετησίως στην Ελλάδα. Αν κάτι τέτοιο είναι αληθές αντιλαμβάνεστε πιστεύω πόσο δρόμο έχουμε μπροστά μας.


----------------------------------
Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να βρείτε εδώ