Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Τοποθέτηση της Αντιπεριφερειάρχη Ν.Τ. κ. Μαρίας Καρακλιούμη για το παράκτιο μέτωπο στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής (12-02-2013)


Κάθε φορά που παρατηρεί κάποιος το παραλιακό μέτωπο διαπιστώνει το μέγεθος των χαμένων ευκαιριών για την πρωτεύουσα. Το τοπίο λίγο πολύ είναι γνωστό, πανάκριβες ολυμπιακές εγκαταστάσεις που παραμένουν αναξιοποίητες, αρκετές παραλίες κλειστές χωρίς δυνατότητα πρόσβασης στον πολίτη, αυθαίρετα κτίσματα στο αιγιαλό...

Είναι νομίζω αυτονόητο ότι η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου είναι ζωτικής σημασίας για την Αττική. Πριν από λίγο καιρό στο πλαίσιο της τουριστικής προβολής της Αττικής ψηφίσαμε την προοπτική να γίνει η Αθήνα city break προορισμός. Είναι σαφές πως αυτό δε μπορεί να γίνει με το παραλιακό μέτωπο στην κατάσταση που είναι σήμερα.

Παραλιακό μέτωπο δεν είναι όμως μόνον η Νότια Αθήνα. Η ακτογραμμή της Αττικής από τον Πειραιά ως το Σούνιο, αλλά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού είναι κατά τη γνώμη μου η περιοχή που πρέπει να αξιοποιηθεί. Με ποιο τρόπο όμως και ποιους όρους;

Νομίζω πως βασικός στόχος θα πρέπει να είναι το «άνοιγμα» του θαλάσσιου μετώπου της Αθήνας, η «Απελευθέρωση» της Αθήνας προς τη θάλασσα. Οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις είναι μια τεράστια επένδυση των Ελλήνων που πρέπει να αξιοποιηθεί, ώστε να απελευθερωθεί η Αττική, να ανοίξει το θαλάσσιο μέτωπο και να διαμορφωθούν χώροι αναψυχής, πολιτισμού, αθλητισμού και πρασίνου, χώροι όπου ο πολίτης να αισθάνεται καθημερινά ότι έχει αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής του. Που θα του δίνουν δυνατότητα συμμετοχής, ανάπτυξης, εκπαίδευσης και πολιτισμού.
Όλα αυτά όμως θα πρέπει να γίνουν με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Η ευρύτερη περιοχή του παράκτιου μετώπου διαθέτει αξιόλογες ευκαιρίες ανάπτυξης με βλέμμα στην ανάπλαση και την πρόσβαση στις παραλίες.
Είναι σαφές πως η αξιοποίηση της δημόσιας γης και της θάλασσας θα πρέπει να υπηρετούν την τοπική ανάπτυξη χωρίς να καταστρέφουν το περιβάλλον.

Η ύπαρξη υποδομών όπως το τραμ, το μετρό ή η δημιουργία ποδηλατικού δικτύου μπορεί να κάνουν εύκολη και οικολογικά αποδεκτή την πρόσβαση των Αθηναίων στο παραλιακό μέτωπο.
Όμως οι ιδέες για την αξιοποίηση της έκτασης ποικίλουν. Μια βασική παθογένεια του δημοσίου τομέα αλλά και της πολιτικής είναι ότι σχεδιάζουμε χωρίς να έχουμε δύο έννοιες στο μυαλό μας. Εκείνες του χρονοδιαγράμματος και του κόστους!

Είναι νομίζω η ώρα να γίνει κάτι προς την κατεύθυνση της ανάδειξης της νοτιοανατολικής ακτογραμμής της Αττικής.
Θεωρώ πως προτεραιότητες θα πρέπει να είναι η κυριαρχία του πρασίνου και ο σεβασμός του περιβάλλοντος με παράλληλη όμως οικονομική εκμετάλλευση.
Όποιος κι αν είναι ο σχεδιασμός θα πρέπει να μπορεί να εξασφαλίζει και την οικονομική του βιωσιμότητα.

Σχετικά με την ερώτηση που έχει υποβληθεί και με αφορμή την οποία σήμερα συζητούμε: Όσο με αφορά η ενημέρωση που έχω για την Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ είναι από δελτία τύπου και από το Διαδίκτυο. Η αρμοδιότητα είναι στον Υφυπουργό Ανάπτυξης τον κ. Μηταράκη, που υπήρξε και Περιφερειακός μας Σύμβουλος και υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Νότιας Αθήνας. Ο υφυπουργός διαβουλεύτηκε με τους Δημάρχους του παραλιακού μετώπου και αγνόησε τον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης.
Εκτιμώ ότι το μέγεθος του παραλιακού μετώπου επιβάλει συνέργειες και συνεργασίες. Οι Δήμαρχοι, από τη φύση του αξιώματός τους οφείλουν να προασπίσουν τα τοπικά τους συμφέροντα και τις περισσότερες φορές ξεχνούν το συλλογικό σχεδιασμό. Ο υφυπουργός επέλεξε την συζήτηση με εκείνους μόνον.

Διαβάζω, από το opengov, στη σύσταση της Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ ότι: «Σκοπός της Εταιρείας είναι η διοίκηση, η διαχείριση και η αξιοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών εκτάσεων, κτιρίων και εγκαταστάσεων, καθώς και εκτάσεων, κτιρίων και εγκαταστάσεων ιδιοκτησίας ΝΠΔΔ, που βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και του ακρωτηρίου Σουνίου και που παραχωρούνται στην εταιρεία με τις κοινές Υπουργικές Αποφάσεις ή μεταβιβάζονται σε αυτήν με αγοραπωλησία, δωρεά, κληροδότημα κ.λπ.»
Τα ερωτήματα που προκύπτουν κατά τη γνώμη μου είναι:
  • Ποιος ο λόγος δημιουργίας αυτή της ΑΕ όταν υπάρχει το ΤΑΙΠΕΔ και μέχρι πρόσφατα και η Ελληνικό ΑΕ που απορροφήθηκε στο σύνολο το μετοχών της από το ΤΑΙΠΕΔ;
  • Η ΑΕ θα ασχοληθεί μόνο με τα ακίνητα που βρίσκονται στην περιοχή ή θα προβλέπει κι άλλες παρεμβάσεις;
  • Ποιο είναι το σχέδιο αξιοποίησης της περιοχής; Τι κλίμακας παρεμβάσεις προβλέπει, αν προβλέπει;
  • Σε πόσο καιρό θα υλοποιηθεί και με τι κόστος κάποια παρέμβαση; Ποιον θα βαρύνει το κόστος;
Το έργο που προβλεπόταν για το Μοσχάτο και την Καλλιθέα πρόκειται να γίνει και όπως με πληροφόρησε ο Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου κ. Ανδρέας Ευθυμίου, που είναι εδώ μαζί μας. Έχει υπογραφεί το προεδρικό διάταγμα από τους αρμόδιους υπουργούς και βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο όπως είναι αυτονόητο δεν έχει κάποια αποφασιστική αρμοδιότητα επί του θέματος. Μπορεί όμως να φιλοξενεί απόψεις και να διαβουλεύεται γι' αυτό. Νομίζω πως είμαστε σε θέση να συνθέσουμε όσα θα ακουστούν.

Εκτός από τις απόψεις των υπολοίπων Αντιπεριφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων θα ήταν, πιστεύω, χρήσιμο να ακούσουμε και τις απόψεις των Δημάρχων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου