Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

European Cultural Forum στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Η Αντιπεριφερειάρχης Ν.Τ. Αθήνας, χαιρέτησε την έναρξη του European Cultural Forum, που διεξήχθη στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής στο αμφιθέατρο της οδού Μπουμπουλίνας.

Η κ. Καρακλιούμη, στη σύντομη ομιλία της που δόθηκε στα Αγγλικά,  στάθηκε κυρίως στη δυναμική της βιομηχανίας τέχνης, μουσικής και θεάματος (Culture Industry), και στο πώς μπορεί η οικονομία και η κοινωνία να κερδίσουν από συνέργιες μεταξύ κράτους, τοπικής διακυβέρνησης και ιδιωτικού τομέα, πέραν των συνηθισμένων μέχρι τώρα διοργανώσεων συναυλιών και παραστάσεων. 


Ο πολιτισμός δεν μπορεί να είναι κρατικός, ούτε κρατικοδίαιτος, είπε η κ. Καρακλιούμη και πρέπει να βασίζεται στις πρωτοβουλίες των πολιτών και όχι του κράτους. Το κράτος αντίθετα, πρέπει στο βαθμό που μπορεί, και όχι απαραίτητα προσφέροντας το οικονομικό υποβαθρο, να προσφέρει τη βοήθειά του σε αυτές τις πρωτοβουλίες.

Τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση πολιτισμός δεν είναι μόνο μουσική και χορός και θεατρικές παραστάσεις αλλά και τα Μουσεία, που αποτυπώνουν την ιστορία και τις παραδόσεις ενός λάου, τα οποία επίσης έχουν σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο. Τέλος στάθηκε στη σημασία του τρόπου που οι πολίτες μιας χώρας συμπεριφέρονται, μιλούν, στις αξίες που υποστηρίζουν, στοιχεία που διαμορφώνουν την πολιτισμική ταυτότητα ενός κράτους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου