Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Απολογισμός Πεπραγμένων Γραφείου Αντιπεριφερειάρχη ΝΤ Αθήνας 2012


Απολογισμός Πεπραγμένων Περιφερειακής Ενότητας Νότιου Τομέα Αθήνας

Με την ολοκλήρωση του δεύτερου χρόνου εφαρμογής του Καλλικράτη η Περιφερειακή Ενότητα Νότιας Αθήνας παρουσιάζει το δεύτερό της απολογισμό.

Τα προβλήματα με τα οποία ήρθε αντιμέτωπη η ΠΕ Νότιας Αθήνας ήταν σε μεγάλο βαθμό γνωστά από την προηγούμενη χρονιά. Η υποστελέχωση της ΠΕ επιδεινώθηκε περαιτέρω με την εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας και της -εξ αυτού προκληθείσας- έντονης κινητικότητας των υπαλλήλων που δικαιούνταν να υποβάλουν αίτηση για συνταξιοδότηση, καθώς επίσης και με τη μεταφορά υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες εκτός ΠΕ. Το πρόσφατο μέτρο της τοποθέτησης σε διαθεσιμότητα των υπαλλήλων ΔΕ που είχαν προσληφθεί με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, μείωσε επιπλέον τον αριθμό των εργαζομένων στην ΠΕ, χωρίς όμως να έχει προηγηθεί σχεδιασμός για την εκ νέου ανάθεση των καθηκόντων τους. Η διεύθυνση Τεχνικών Έργων της ΠΕ, για δεύτερη συνεχή χρονιά, αποτελείται αποκλειστικά από μία προϊσταμένη, χωρίς κανέναν άλλο υπάλληλο, είτε μηχανικό, είτε διοικητικό.

Το κτηριακό πρόβλημα της Π.Ε. Νότιας Αθήνας που είχε περιγραφεί και στον περσινό απολογισμό παραμένει, αφού παρά τις ενέργειες που έγιναν εκ μέρους της ΠΕ, δεν προχώρησε το θέμα της προκήρυξης διαγωνισμού για αγορά κτηρίου. Τα υφιστάμενα ενοικιαζόμενα κτήρια της οδού Ελ. Βενιζέλου 283 και 273, στεγάζουν διάφορες άλλες υπηρεσίες (δήμων, Α/βάθμιας εκπαίδευσης, Ειρηνοδικείο) με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν την εξυπηρέτηση του πολίτη ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζουν ελλείψεις σε γραφειακούς χώρους καθώς και σε χώρους αρχειοθέτησης των πολυπληθών φακέλων της Δ/νσης Ανάπτυξης.

Για το μεγαλύτερο διάστημα του τελευταίου τριμήνου 2012, τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα της ΠΕ, βρίσκονταν ακινητοποιημένα χωρίς βενζίνη στον χώρο στάθμευσης του κτηρίου της Ελ. Βενιζέλου 283 λόγω καθυστερήσεων στην κίνηση και διεκπεραίωση της διαδικασίας υπογραφής και έγκρισης της σύμβασης με νέο πρατηριούχο βενζίνης.

Με δεδομένα τα προβλήματα αυτά, η ΠΕ Νότιας Αθήνας προσπαθεί για την καλύτερη και ταχύτατη δυνατή εξυπηρέτηση του πολίτη και τη βελτίωση των υπηρεσιών της προς αυτόν. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και η συντήρηση της ιστοσελίδας της ΠΕ από το γραφείο Αντιπεριφερειάρχη.

Όσον αφορά τις δράσεις μας:

Στον τομέα του Πολιτισμού και Αθλητισμού, διοργανώθηκαν και πάλι εκδηλώσεις που στόχευαν στην ενίσχυση του εξωστρεφούς προφίλ της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, με ταυτόχρονο στόχο τη δημιουργία αθλητικών και πολιτιστικών θεσμών.

Η Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο “Υδάτινοι Τόποι”, αποτέλεσμα του ομότιτλου 1ου Διαγωνισμού Φωτογραφίας Νότιας Αθήνας, διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο του 2012. Η μεταφερόμενη έκθεση, έκανε συνολικά 9 στάσεις, μία σε κάθε Δήμο της Περιφερειακής Ενότητας Νότιου Τομέα και μία σε γνωστό Πολυχώρο της Αθήνας. Η προσέλευση στις εκθέσεις ήταν αθρόα και άφησε παρακαταθήκη για την επανάληψή της εντός του 2013.

Το Σάββατο 9 Ιουνίου, διοργανώθηκε το 1ο Καλοκαιρινό Ταξίδι στο Παραμύθι και την Παιδική δημιουργία στο θεατράκι της Παραλίας του Δήμου Αλίμου, με τίτλο “Μαζί μια μέρα”. Το “ταξίδι” περιλάμβανε παράσταση θεάτρου σκιών, αφήγηση παραμυθιών, Εργαστήρι Μουσικοκινητικής Aγωγής και Κατασκευής Μουσικών Οργάνων και εργαστήρι πηλού, μεταξύ άλλων.

Στο τέλος Ιουλίου 2012, έλαβε χώρα το 2ο Τουρνουά Ξυλορακέτας Νότιας Αθήνας στην παραλία του Παλαιού Φαλήρου σε συνεργασία με τον Όμιλο Χειμερινών Κολυμβητών “Μπάτης” που εδρεύει εκεί. Η διοργάνωση χαρακτηρίστηκε από υψηλού επιπέδου διαγωνιστικό αλλά και ερασιτεχνικό κομμάτι. Οι συμμετέχοντες έλαβαν μετάλλια, βεβαιώσεις συμμετοχής, αλλά και έγγραφο με τα αναλυτικά στατιστικά τους στο παιχνίδι.

Από τον Σεπτέμβριο ως τις 30 Οκτωβρίου 2012 διενεργήθηκε ο 2ος Διαγωνισμός Φωτογραφίας Νότιας Αθήνας με θέμα “Φωτογραφία Δρόμου” για φωτογραφίες που έχουν ληφθεί στην ΠΕ Νότιας Αθήνας. Η κριτική επιτροπή που αποτελούνταν από κορυφαίους Έλληνες φωτοειδησεογράφους που έχουν αποσπάσει διεθνείς διακρίσεις, προέκρινε μια σειρά από φωτογραφίες, που θα αποτελέσουν το υλικό της δεύτερης σειράς εκθέσεων στους Δήμους ευθύνης της ΠΕ ΝΤΑ.

Στις 8 και 9 Δεκεμβρίου, στον Δήμο Γλυφάδας, πραγματοποιήθηκε το 2ο Παιδικό Φεστιβάλ Λόγου Έκφρασης και Δημιουργίας, με δημιουργικά εργαστήρια, θεατρικό παιχνίδι και θεατρικές παραστάσεις αλλά και παράσταση παιδικής όπερας. Το Φεστιβάλ, που είχε αποσπάσει ήδη θερμές κριτικές από την πρώτη του διοργάνωση το 2011, ήταν καθ' όλη τη διάρκεια του διημέρου πλήρες κόσμου, με μεγάλη και ζωντανή συμμετοχή παιδιών και γονέων, θέτοντας έτσι τις βάσεις για μια ακόμη μεγαλύτερη διοργάνωση το 2013.

Την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012, η ΠΕ Νότιου Τομέα σε συνεργασία με τον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου, διοργάνωσαν εκδήλωση αφιερωμένη στον Γρηγόρη Λαμπράκη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από συναυλία του γνωστού καλλιτέχνη Βασίλη Λέκκα, που συνοδεία εξαιρετικού λαϊκού μουσικού σχήματος αλλά και τοπικών παιδικών χορωδιών, ερμήνευσε τραγούδια των μεγάλων Ελλήνων συνθετών, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη και Ξαρχάκου. Σημειώνεται, ότι στη διάρκεια της εκδήλωσης που είχε ελεύθερη είσοδο, συγκεντρώθηκε από το κοινό, μεγάλη ποσότητα τροφίμων μακράς διάρκειας, που θα διατεθούν από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου στους δοκιμαζόμενους πολίτες του Δήμου.

Στον τομέα της Προστασίας Περιβάλλοντος, την Κυριακή 18 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε Δενδροφύτευση στην Άνω Γλυφάδα, σε συνεργασία με τον Δήμο Γλυφάδας, τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής και τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Αττικής «ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ». Οι πολυάριθμοι εθελοντές που συμμετείχαν στη δράση, φύτευσαν συνολικά 1.000 νέα φυτά σε μια έκταση που δεν έχει δυνατότητες φυσικής αναγέννησης. Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί μέρος ενός συνολικού σχεδίου αναδάσωσης, που έχει ξεκινήσει στην περιοχή της Γλυφάδας και η οποία θα αποτελέσει σημαντικό κομμάτι στη βαθμιαία αποκατάσταση και ανάπλαση των καμένων εκτάσεων του βουνού.

Στον τομέα της Επικοινωνίας με τον πολίτη, διατηρείται η ιστοσελίδα http://notiostomeasathinas.blogspot.com που λειτουργεί σαν διαδικτυακή πύλη, μέσω της οποίας ο πολίτης μπορεί να βρίσκει στοιχεία επικοινωνίας για τις Διευθύνσεις της ΠΕ, πληροφοριακό υλικό για τις δράσεις και τις εκδηλώσεις που διοργανώνει, συνδέσμους με τις σελίδες της Περιφέρειας Αττικής και τη φόρμα επικοινωνίας της αλλά και των Δήμων ευθύνης της ΠΕ. Στόχος της σελίδας είναι οι πολίτες να μπορούν πριν επισκεφθούν τα κτήρια των υπηρεσιών, να έχουν όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση για τις διαδικασίες και τα δικαιολογητικά που αφορούν στην υπόθεσή τους.

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιεί η ΠΕ, εκτός από τον προαναφερθέντα Ιστότοπο, και πέρα από τον επίσημο Ιστότοπο της Περιφέρειας Αττικής, αναρτώνται και σε επί τούτου δημιουργούμενες ιστοσελίδες σε μορφή blog.
(Βλ. diagonismosphoto2.blogspot.gr, ydatinoitopoi.blogspot.gr, paidikofestival.blogspot.gr)

Στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, η Περιφερειακή Ενότητα Ν.Τ συγκάλεσε δύο φορές το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας. Οι συνεδριάσεις αυτές φιλοξενήθηκαν στους Δήμους Αγ. Δημητρίου και Γλυφάδας και αφορούσαν στην έναρξη και στον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου 2012, καθώς και στην πρόληψη έντονων καιρικών φαινομένων.

Στις 28 Νοεμβρίου 2012, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αγίου Δημητρίου, συνάντηση εργασίας για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, που συγκάλεσε η Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Αθήνας κ. Μαρία Καρακλιούμη με προσκεκλημένους κλιμάκιο της ΓΓ Εμπορίου του Υπ. Ανάπτυξης. Στη συνάντηση παρέστησαν εκπρόσωποι των Δήμων ευθύνης της ΠΕ, της Δημοτικής Αστυνομίας, του ΕΒΕΑ και υπάλληλοι του Τμήματος Εμπορίου της ΠΕ, ενώ εκτενή ενημέρωση έγινε με τις τοποθετήσεις του Γ.Γ. Εμπορίου κ. Στέφανου Κομνηνού και του επικεφαλής του συντονιστικού κέντρου αντιμετώπισης του παραεμπορίου (ΣΥΚΑΠ), κ. Δ. Μπουλούκου. Στη συνάντηση συζητήθηκαν η έκταση του προβλήματος του παραεμπορίου και οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του.
Η ΠΕ Νότιου Τομέα, βρίσκεται σε πολύ στενή επαφή με τους Δήμους ευθύνης της και έχουν δρομολογηθεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε κάθε έναν από αυτούς.
Στόχος της ΠΕ Νότιας Αθήνας είναι, πέρα από την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες με στόχο την εξωστρέφεια και τη συμμετοχή του πολίτη προκειμένου αφενός να επιλύσουμε τα τοπικά προβλήματα στο μέτρο που μπορούμε και συνάμα να αναδείξουμε την ξεχωριστή ταυτότητα της ΠΕ Νότιας Αθήνας.
Ο απολογισμός των υπηρεσιών της ΠΕ ΝΤΑ επισυνάπτεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου