Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Τοποθέτηση Μαρίας Καρακλιούμη, Αντιπεριφερειάρχη Νότιας Αθήνας, στην Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου 26-02-2013

Έχουν ήδη περάσει δύο χρόνια από την εφαρμογή του Καλλικράτη και η θητεία μας διανύει ήδη το δεύτερο μισό της. 
 
Με την ευκαιρία απολογισμού των πεπραγμένων της ΠΕ Νότιας Αθήνας για το έτος 2012, τον οποίο και καταθέτω, είναι νομίζω ευκαιρία στο λίγο χρόνο που έχουμε για να τοποθετηθούμε, να συζητήσουμε σημαντικά θέματα που μπορούν να επηρεάσουν την καλύτερη λειτουργία του θεσμού και συνάμα να προσφέρουν καλύτερη υπηρεσία στον πολίτη.
 
Άλλωστε η σύγκριση που μπορεί να επιχειρηθεί μεταξύ των ΠΕ είναι μάλλον ατυχής καθώς δεν πρόκειται για ομοειδείς περιπτώσεις.
Υπάρχουν ΠΕ διαφορετικών ταχυτήτων.
 
Νομίζω πως η συζήτησή μας θα πρέπει να έχει ως αφετηρία το εξής ερώτημα: «Ποια δημόσια διοίκηση θέλουμε και με ποιο τρόπο θα την εξασφαλίσουμε;».
 
Οι πολίτες που πλησιάζουν τις υπηρεσίες μας για να εξυπηρετηθούν διαμορφώνουν εν πολλοίς την προσωπική τους εικόνα για το κράτος. Ο μέσος Έλληνας δεν θα έρθει κατά κανόνα σε καμία φάση της ζωής του σε επαφή με κάποιο μέλος της κυβέρνησης ή τον πρωθυπουργό. Η εικόνα που διαμορφώνει προκύπτει από την επαφή του με στελέχη των δημοσίων υπηρεσιών. Ορισμένα από αυτά τα στελέχη αυτά, είναι και οι υπάλληλοι της Περιφέρειας.
Για την καλύτερη απόδοση τόσο των υπαλλήλων όσο και των στελεχών της Περιφέρειας θα πρέπει να συντρέχουν κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον οι εξής προϋποθέσεις:
  • Να εξασφαλίζεται ένα ικανοποιητικό περιβάλλον εργασίας
  • Να είναι το αντικείμενο της εργασίας τους κοντά στο γνωστικό αντικείμενο και τα ενδιαφέροντά τους (κι αν δεν είναι, να επιδιώκεται η επανακατάρτισή τους)
  • Να είναι εφικτή η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών
Θεωρώντας βέβαια πάντα ως αυτονόητη την καλή διάθεση των εργαζομένων να αποδώσουν στην εργασία τους το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.
Όσον αφορά στην ΠΕ Νότιας Αθήνας για την οποία και θα μιλήσω.
Οι υποδομές μας μπορούν να χαρακτηριστούν κάτι λιγότερο από μέτριες. Η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθήνας, στεγάζεται σε τρία διαφορετικά μισθωμένα κτήρια στην Καλλιθέα και τον Άλιμο. Τα κτήρια της Καλλιθέας, είναι νοικιασμένα τμηματικά και αντιμετωπίζουν μια σειρά από προβλήματα ως προς τη λειτουργικότητά τους.
Οι υπηρεσίες είναι σχεδόν διασκορπισμένες, με αποτέλεσμα ο πολίτης που αντιμετωπίζει ήδη την αρκετά περίπλοκη ελληνική γραφειοκρατία, να δυσκολεύεται ακόμη περισσότερο να εξυπηρετηθεί. Συνάμα, ο υπάρχων χώρος δεν επαρκεί ούτε για την σωστή χωροθέτηση των διευθύνσεων, των τμημάτων αλλά και των ίδιων των γραφείων και του προσωπικού.
Επίσης υπάρχουν προβλήματα και με τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και συχνά διακόπτεται το ρεύμα και άρα η λειτουργία και των ηλεκτρονικών υπολογιστών, που δεν είναι εφοδιασμένοι με UPS.
Ακόμη και η πρόσβαση της υπηρεσίας στο Διαδίκτυο είναι πολύ χαμηλής ταχύτητας καθώς η γραμμή των 2mbit που χρησιμοποιεί η Π.Ε. Ν.Τ.Α. επαρκεί οριακά για τις ανάγκες του Ηλεκτρονικού Πρωτοκόλλου αλλά όχι και για την πλήρη χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τη μεταφόρτωση κειμένων (download) κ.λπ..
Τέλος ως και η πρόσβαση πολιτών και εργαζομένων στα κτήρια μας είναι δύσκολη καθώς κανένα από τα κτήρια της ΠΕ δε βρίσκεται κοντά σε σταθμό μέσου σταθερής τροχιάς, τη στιγμή που όλοι οι δήμοι μας έχουν πρόσβαση σε κάποιο μέσο σταθερής τροχιάς.
Το πρόβλημα αυτό είμαστε πολύ κοντά στο να το λύσουμε, αν μας συνδράμουν και οι υπηρεσίες. Έχουν βρεθεί κτήρια που θα μπορούσαμε να μετακινηθούμε για αγορά ή ενοικίαση. Απλώς εδώ και κάποιους μήνες αναμένουμε τις περαιτέρω ενέργειες του τμήματος περιουσίας στο οποίο έχουμε απευθυνθεί.
Ως προς τη στελέχωση των υπηρεσιών: Είναι γνωστό ότι οι υπηρεσίες μας από την αρχή της θητείας μας είναι υποστελεχωμένες. Για παράδειγμα η διεύθυνση Τεχνικών Έργων έχει μεν προϊστάμενο, αλλά κανένα άλλο υπάλληλο!
Η Δ/νση Ανάπτυξης έχει μικρό αριθμό υπαλλήλων, ενώ δεν υπάρχουν οδηγοί στην υπηρεσία με αποτέλεσμα να καθυστερεί πολλές φορές η διενέργεια ελέγχων (περιοδικών ή από καταγγελίες).
Οι δρόμοι για το μοντέλο διοίκησης που θέλουμε να έχουμε είναι δύο και σίγουρα καθένας από αυτούς μπορεί να αποδώσει υπό άλλες συνθήκες και βεβαίως πάντα ανάλογα με το πλήθος και την εξειδίκευση του προσωπικού.
Η πρώτη επιλογή είναι να επιδιώξουμε ένα αποκεντρωτικό μοντέλο, στο πνεύμα που ορίζει ο Καλλικράτης. Δηλαδή:
Με διακριτές υπηρεσίες ανά ΠΕ οι οποίες θα είναι στελεχωμένες, στις οποίες θα έχει γίνει αξιολόγηση αναγκών, και όπου δεν θα υπάρχουν διαφορετικών ταχυτήτων ΠΕ ενώ και οι προϋπολογισμοί των ΠΕ θα υλοποιούνται τοπικά.
Η δεύτερη εναλλακτική είναι να επιδιώξουμε το συγκεντρωτικό μοντέλο όπως περίπου γίνεται σήμερα.
Σήμερα όμως λειτουργούμε βάσει του αναλογικού μοντέλου όσον αφορά στα έγγραφα των υπηρεσιών και στην τήρηση του αρχείου.
Το αρχείο δεν είναι ψηφιακό και η προσβασιμότητα σε αυτό κρίνει και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών.
Πραγματικά έχω πολλές φορές αναρωτηθεί ποια θα πρέπει να είναι, για παράδειγμα, τα προσόντα ενός Δ/ντη στο τμήμα Ανάπτυξης μιας ΠΕ.
Ο Δ/ντης αυτός θα πρέπει να είναι σε θέση να ελέγξει, μεταξύ άλλων, αν τηρείται η νομιμότητα στις άδειες λειτουργίας που εκδίδονται για τη βιομηχανία, τη βιοτεχνία, στις άδειες άσκησης επαγγέλματος, στις κάρτες εργασίας των μεταναστών, στις μετακινήσεις των μαθητών στις σχολικές εκδρομές ενώ πρέπει ακόμη να έχει γνώμη και για την παράταση της τυροκομικής περιόδου!
Νομίζω πως η δημόσια διοίκηση που πρέπει να επιδιώξουμε είναι μια σύγχρονη διοίκηση η οποία τηρώντας τη νομιμότητα θα εξυπηρετεί τον πολίτη. Και στην οποία βεβαίως θα αξιολογούνται όλοι. Υπάλληλοι, προϊστάμενοι, διευθυντές. Με κριτήρια όμως σοβαρά.
Πολλές φορές έχουμε παρασυρθεί και έχουμε θεωρήσει ότι η ταχύτητα θα πρέπει να είναι το κριτήριο αξιολόγησης. Στη χώρα του «γρηγορόσημου» φοβούμαι πως κάτι τέτοιο δε θα έλυνε αλλά θα διατηρούσε φαινόμενα κακοδιοίκησης.
Εκτιμώ επίσης πως με την επίσπευση των διαδικασιών για την ηλεκτρονική υπογραφή θα μπορούσαμε να λύσουμε το πρόβλημα της μεταφοράς των εγγράφων.
Στις περιπτώσεις που αποφάσεις χρειάζονται υπογραφή από Γενικό Δ/ντη τα έγγραφα ταξιδεύουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χρονική καθυστέρηση ενώ διατρέχουμε πάντα τον κίνδυνο να χάσουμε κάποια έγγραφα από το φάκελο.
Η δική μας ΠΕ, όπως προανέφερα, έχει υπηρεσίες σε δύο περιοχές. Στην Καλλιθέα και στον Άλιμο. Όπως είναι αναμενόμενο μετακινούμαι στους δύο αυτούς προορισμούς προκειμένου να υπογράψω τις αποφάσεις εκείνες στις οποίες απαιτείται η υπογραφή μου.
Κλείνοντας την τοποθέτησή μου εκτιμώ πως η χρήση της τεχνολογίας είναι η λύση για την καλύτερη ποιότητα των υπηρεσιών μας.
Δεδομένων των στενών περιθωρίων από άποψη οικονομική αλλά και από άποψη αριθμού υπαλλήλων οι ΠΕ θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε στο πρότυπο του ΚΕΠ και με παράλληλη ηλεκτρονική πρόσβαση στα απαιτούμενα δικαιολογητικά για κάθε περίπτωση.
(Π.χ όπως το Τμήμα Επαγγέλματος της ΠΕ μας όπου η ανάρτηση των απαραίτητων δικαιολογητικών που χρειάζεται ο πολίτης σε κάθε περίπτωση, έχει διευκολύνει σημαντικά τη δουλειά μας)
Να είμαστε προσβάσιμοι στους πολίτες και να μπορούμε να δεχόμαστε τα αιτήματά τους. Και να προωθούμε τα αιτήματα αναλόγως. Υπάρχουν ΠΕ με ιδιαίτερη εξειδίκευση σε κάποια θέματα.
Για παράδειγμα ο μηχανικός που εργάζεται για την αδειοδότηση μιας βιομηχανίας μπορεί να βρίσκεται σε οποιοδήποτε σημείο της Περιφέρειας και να διαβάζει το φάκελο.
Με την υιοθέτηση ηλεκτρονικού φακέλου και υπογραφής τα αιτήματα μπορούν να εισάγονται καθημερινά και την ίδια ή την επόμενη το πολύ ημέρα να ξεχρεώνονται στους εισηγητές. Έτσι θα εξασφαλίσουμε καλύτερο προγραμματισμό και η εξειδίκευση των υπαλλήλων θα οδηγεί στην μεγαλύτερη τήρηση της νομιμότητας που είναι και το ζητούμενο.

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας στην Καλλιθέα

Την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκαν στην Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας τα εγκαίνια της 2ης Έκθεσης Φωτογραφίας Νότιας Αθήνας, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη κ. Μαρίας Καρακλιούμη, του Αντιδημάρχου κ. Θεόδωρου Ψαλιδόπουλου, του Δ. Σύμβουλου κ. Δημήτριου Καρναβού και πολλών από τους συμμετέχοντες φωτογράφους. Στα εγκαίνια επίσης παρέστησαν και οι κ. Νίκος Πηλός και Ιάκωβος Χατζησταύρου από την κριτική επιτροπή του Διαγωνισμού

Πατήστε εδώ για φωτογραφίες από τη βραδιά

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Ομιλία Μαρίας Καρακλιούμη, Αντιπεριφερειάρχη Νότιας Αθήνας, στο 1ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.)



Καλή σας μέρα,

για να είμαστε σήμερα εδώ εμείς και να μιλάμε έχουν προηγηθεί δύο μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, «Καποδίστριας» και «Καλλικράτης», μεταρρυθμίσεις οι οποίες όμως πέρασαν με πάρα πολλές αντιδράσεις. Τις ξέρετε καλύτερα από εμένα, κάποιοι από σας είστε μεγαλύτεροι από μένα και θυμάστε ποιες ήταν οι αντιδράσεις που αντιμετωπίσαμε με τον «Καποδίστρια», με τις Αιρετές Νομαρχίες αλλά και άλλες.

Ο «Καλλικράτης» νομοθετήθηκε ως αποκέντρωση, και αυτό περιμέναμε όλοι ότι θα γίνει. Δυστυχώς στην πράξη εξελίσσεται σε συγκέντρωση, συγκέντρωση την οποία όλοι οι Περιφερειάρχες μέμφονται στους λόγους τους, αλλά πρέπει να δούμε τι θα γίνει στην πράξη.

Δε θα μιλήσω για περιφερειακές ενότητες διαφορετικών ταχυτήτων ή για τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στις περιφερειακές ενότητες που προέκυψαν από κατάτμηση των Νομαρχιών. Πρέπει να αλλάξουμε διοικητικό μοντέλο διαφορετικά αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει. Για παράδειγμα έχει θεσμοθετηθεί η Διαύγεια κι εμείς συνεχίζουμε να στέλνουμε κοινοποιήσεις με το ταχυδρομείο σε όλους εκείνους οι οποίοι θα μπορούσαν απλά να μπουν στη Διαύγεια και να πάρουν την απόφαση.

Από την αποκέντρωση για την οποία μιλούσαμε όλα αυτά τα χρόνια και γενικά την αποκεντρωμένη Διοίκηση, στην Ευρωπαϊκή Ένωση πλέον έχουμε περάσει στη συζήτηση για το state rescaling το οποίο πρέπει να γίνει. Το state rescaling, είναι χωρικός σχεδιασμός με νέους δημοσιονομικούς κανόνες, οι οποίοι θα ορίζουν και τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης.

Ξέρουμε όλοι τι γίνεται με τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, ξέρουμε όλοι ότι πρέπει να το προσέξουμε λίγο παραπάνω, αλλά για να μιλάμε για σοβαρή τοπική διακυβέρνηση θα πρέπει ενδεχομένως να διεκδικήσουμε και τη δυνατότητά μας να επιβάλουμε φόρους. Αυτές είναι οι τοπικές Κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτές είναι οι τοπικές Κυβερνήσεις στο εξωτερικό.

Εμείς κάνουμε ελέγχους, επιβάλουμε πρόστιμα και από τα πρόστιμα τις περισσότερες φορές ούτε το μισό δεν καταλήγει στα δικά μας ταμεία και πρέπει να περιμένουμε τί θα γίνει με τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, αν κάποια στιγμή ενδεχομένως η κεντρική Διοίκηση αποφασίσει να μας εκχωρήσει περισσότερα χρήματα.

Θεωρώ ότι θα πρέπει αν όχι να γίνονται τοπικοί προϋπολογισμοί, να γίνεται υλοποίηση των προϋπολογισμών από κάθε περιφερειακή ενότητα, προκειμένου να μπορέσουμε να δούμε ποιοι είχαν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν, ποιοι είχαν τη δυνατότητα να μαζέψουν τα οικονομικά τους και να μπορούμε να συγκρίνουμε επίσης και να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα.

Ένα-δύο τελευταία θέματα θα θέσω, γιατί ο χρόνος είναι πάρα πολύ λίγος. Έχει γίνει συζήτηση για παράταση θητείας. Κατά την προσωπική μου γνώμη είναι θεσμική εκτροπή, είναι μια βαθιά αντιδημοκρατική διαδικασία, ακριβώς γιατί όταν κατεβήκαμε στις εκλογές ξέραμε πότε λήγει η θητεία και γι’ αυτό το συγκεκριμένο διάστημα ζητούσαμε την ψήφο των πολιτών.

Θεωρώ ότι στο όνομα της κρίσης πρέπει να υπερασπίσουμε τους θεσμούς, γιατί με την ίδια λογική μπορεί κάποιος να έρθει και να σου πει εντάξει δεν πειράζει, ας μην κάνουμε και εκλογές την επόμενη φορά βουλευτικές, διότι καλά είμαστε εδώ που είμαστε, ωραία είναι η Κυβέρνηση, δεν έχουμε και λεφτά να κάνουμε εκλογές.

Στο όνομα της κρίσης λοιπόν πρέπει να προασπίσουμε τους θεσμούς, να δώσουμε στον πολίτη να καταλάβει ότι χωρίς το θεσμό δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι βρίζουν την πολιτική αλλά όταν μιλάμε για θεσμούς υπάρχουν ορισμένοι θεσμοί που μπορούν να σταθούν ζωντανοί. Κι εδώ είναι και η πρόκληση για τους Περιφερειάρχες να πιστέψουν οι πολίτες ότι «μπορώ να στηριχτώ στο θεσμό» και με την ενδυνάμωση του θεσμού να προχωρήσουμε.

Υπήρξε ένα ευφυολόγημα κατά την προεκλογική περίοδο ότι οι Περιφερειάρχες θα είναι μικροί Πρωθυπουργοί. Για να μην μείνει ευφυολόγημα και για να μπορέσει να καταγραφεί στην ιστορία, θα πρέπει και ο ρόλος των Περιφερειακών Συμβούλων οι οποίοι είναι οι άνθρωποι που έτρεξαν σε όλες τις περιφερειακές ενότητες και ζήτησαν την ψήφο του πολίτη και ο ρόλος των Αντιπεριφερειών και κατόπιν βεβαίως και των Περιφερειών να ενδυναμωθεί και θα ενδυναμωθεί μόνο αν δημιουργήσουμε συλλογικότητες. Αν ο πολίτης καταλάβει ότι δε σχεδιάζει κάποιος από πάνω γι’ αυτόν αλλά ότι μπορεί να σχεδιάσει ο ίδιος. 

Έχουμε σοβαρό πρόβλημα με το θέμα της κοινωνικής αλληλεγγύης, έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τις συλλογικότητες διότι δεν ήταν το δικό μας το μοντέλο ίδιο με εκείνο που ήταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που προχώρησαν για πολύ συγκεκριμένους ιστορικούς λόγους, αλλά τώρα που είναι η κρίση τώρα είναι και η πρόκληση να δείξουμε στον πολίτη ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε τοπικά, ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε τοπικά κι ότι δεν είμαστε απλά να πηγαίνουμε κάθε πέντε χρόνια στο εξής στις εκλογές να περιφερόμαστε πλάι στους Δημάρχους και να ζητάμε την ψήφο των πολιτών και για την Περιφέρεια.

Ευχαριστώ πολύ.


Απομαγνητοφωνημένο κείμενο
(απόδοση από προφορικό λόγο)

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Τοποθέτηση της Αντιπεριφερειάρχη Ν.Τ. κ. Μαρίας Καρακλιούμη για το παράκτιο μέτωπο στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής (12-02-2013)


Κάθε φορά που παρατηρεί κάποιος το παραλιακό μέτωπο διαπιστώνει το μέγεθος των χαμένων ευκαιριών για την πρωτεύουσα. Το τοπίο λίγο πολύ είναι γνωστό, πανάκριβες ολυμπιακές εγκαταστάσεις που παραμένουν αναξιοποίητες, αρκετές παραλίες κλειστές χωρίς δυνατότητα πρόσβασης στον πολίτη, αυθαίρετα κτίσματα στο αιγιαλό...

Είναι νομίζω αυτονόητο ότι η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου είναι ζωτικής σημασίας για την Αττική. Πριν από λίγο καιρό στο πλαίσιο της τουριστικής προβολής της Αττικής ψηφίσαμε την προοπτική να γίνει η Αθήνα city break προορισμός. Είναι σαφές πως αυτό δε μπορεί να γίνει με το παραλιακό μέτωπο στην κατάσταση που είναι σήμερα.

Παραλιακό μέτωπο δεν είναι όμως μόνον η Νότια Αθήνα. Η ακτογραμμή της Αττικής από τον Πειραιά ως το Σούνιο, αλλά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού είναι κατά τη γνώμη μου η περιοχή που πρέπει να αξιοποιηθεί. Με ποιο τρόπο όμως και ποιους όρους;

Νομίζω πως βασικός στόχος θα πρέπει να είναι το «άνοιγμα» του θαλάσσιου μετώπου της Αθήνας, η «Απελευθέρωση» της Αθήνας προς τη θάλασσα. Οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις είναι μια τεράστια επένδυση των Ελλήνων που πρέπει να αξιοποιηθεί, ώστε να απελευθερωθεί η Αττική, να ανοίξει το θαλάσσιο μέτωπο και να διαμορφωθούν χώροι αναψυχής, πολιτισμού, αθλητισμού και πρασίνου, χώροι όπου ο πολίτης να αισθάνεται καθημερινά ότι έχει αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής του. Που θα του δίνουν δυνατότητα συμμετοχής, ανάπτυξης, εκπαίδευσης και πολιτισμού.
Όλα αυτά όμως θα πρέπει να γίνουν με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Η ευρύτερη περιοχή του παράκτιου μετώπου διαθέτει αξιόλογες ευκαιρίες ανάπτυξης με βλέμμα στην ανάπλαση και την πρόσβαση στις παραλίες.
Είναι σαφές πως η αξιοποίηση της δημόσιας γης και της θάλασσας θα πρέπει να υπηρετούν την τοπική ανάπτυξη χωρίς να καταστρέφουν το περιβάλλον.

Η ύπαρξη υποδομών όπως το τραμ, το μετρό ή η δημιουργία ποδηλατικού δικτύου μπορεί να κάνουν εύκολη και οικολογικά αποδεκτή την πρόσβαση των Αθηναίων στο παραλιακό μέτωπο.
Όμως οι ιδέες για την αξιοποίηση της έκτασης ποικίλουν. Μια βασική παθογένεια του δημοσίου τομέα αλλά και της πολιτικής είναι ότι σχεδιάζουμε χωρίς να έχουμε δύο έννοιες στο μυαλό μας. Εκείνες του χρονοδιαγράμματος και του κόστους!

Είναι νομίζω η ώρα να γίνει κάτι προς την κατεύθυνση της ανάδειξης της νοτιοανατολικής ακτογραμμής της Αττικής.
Θεωρώ πως προτεραιότητες θα πρέπει να είναι η κυριαρχία του πρασίνου και ο σεβασμός του περιβάλλοντος με παράλληλη όμως οικονομική εκμετάλλευση.
Όποιος κι αν είναι ο σχεδιασμός θα πρέπει να μπορεί να εξασφαλίζει και την οικονομική του βιωσιμότητα.

Σχετικά με την ερώτηση που έχει υποβληθεί και με αφορμή την οποία σήμερα συζητούμε: Όσο με αφορά η ενημέρωση που έχω για την Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ είναι από δελτία τύπου και από το Διαδίκτυο. Η αρμοδιότητα είναι στον Υφυπουργό Ανάπτυξης τον κ. Μηταράκη, που υπήρξε και Περιφερειακός μας Σύμβουλος και υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Νότιας Αθήνας. Ο υφυπουργός διαβουλεύτηκε με τους Δημάρχους του παραλιακού μετώπου και αγνόησε τον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης.
Εκτιμώ ότι το μέγεθος του παραλιακού μετώπου επιβάλει συνέργειες και συνεργασίες. Οι Δήμαρχοι, από τη φύση του αξιώματός τους οφείλουν να προασπίσουν τα τοπικά τους συμφέροντα και τις περισσότερες φορές ξεχνούν το συλλογικό σχεδιασμό. Ο υφυπουργός επέλεξε την συζήτηση με εκείνους μόνον.

Διαβάζω, από το opengov, στη σύσταση της Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ ότι: «Σκοπός της Εταιρείας είναι η διοίκηση, η διαχείριση και η αξιοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών εκτάσεων, κτιρίων και εγκαταστάσεων, καθώς και εκτάσεων, κτιρίων και εγκαταστάσεων ιδιοκτησίας ΝΠΔΔ, που βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και του ακρωτηρίου Σουνίου και που παραχωρούνται στην εταιρεία με τις κοινές Υπουργικές Αποφάσεις ή μεταβιβάζονται σε αυτήν με αγοραπωλησία, δωρεά, κληροδότημα κ.λπ.»
Τα ερωτήματα που προκύπτουν κατά τη γνώμη μου είναι:
  • Ποιος ο λόγος δημιουργίας αυτή της ΑΕ όταν υπάρχει το ΤΑΙΠΕΔ και μέχρι πρόσφατα και η Ελληνικό ΑΕ που απορροφήθηκε στο σύνολο το μετοχών της από το ΤΑΙΠΕΔ;
  • Η ΑΕ θα ασχοληθεί μόνο με τα ακίνητα που βρίσκονται στην περιοχή ή θα προβλέπει κι άλλες παρεμβάσεις;
  • Ποιο είναι το σχέδιο αξιοποίησης της περιοχής; Τι κλίμακας παρεμβάσεις προβλέπει, αν προβλέπει;
  • Σε πόσο καιρό θα υλοποιηθεί και με τι κόστος κάποια παρέμβαση; Ποιον θα βαρύνει το κόστος;
Το έργο που προβλεπόταν για το Μοσχάτο και την Καλλιθέα πρόκειται να γίνει και όπως με πληροφόρησε ο Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου κ. Ανδρέας Ευθυμίου, που είναι εδώ μαζί μας. Έχει υπογραφεί το προεδρικό διάταγμα από τους αρμόδιους υπουργούς και βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο όπως είναι αυτονόητο δεν έχει κάποια αποφασιστική αρμοδιότητα επί του θέματος. Μπορεί όμως να φιλοξενεί απόψεις και να διαβουλεύεται γι' αυτό. Νομίζω πως είμαστε σε θέση να συνθέσουμε όσα θα ακουστούν.

Εκτός από τις απόψεις των υπολοίπων Αντιπεριφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων θα ήταν, πιστεύω, χρήσιμο να ακούσουμε και τις απόψεις των Δημάρχων.


Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Εθελοντική Δράση - Let's do it Greece

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Περιφερειακή Ενότητα Νότιου Τομέα Αθήνας, θα συμμετάσχει στη δράση Let’s Do it Greece 2013, το ελληνικό σκέλος της Διεθνούς Εθελοντικής Καμπάνιας Καθαρισμού Let’s Do it World, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Απριλίου 2013.
Την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013, στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Νότιου Τομέα Αθήνας, πραγματοποιήθηκε συντονιστική συνάντηση για την προώθηση του εθελοντισμού στo πλαίσιο του Let's Do it Greece. Στην συνάντηση συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθήνας Μαρία Καρακλιούμη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αντώνης Γιαννακάκης, καθώς και Αντιδήμαρχοι αλλά και εκπρόσωποι των Δήμων Αλίμου, Αγ. Δημητρίου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Ν. Σμύρνης και Π. Φαλήρου.
Τo κίνημα Let’s Do it World, εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2008 στην Εσθονία και πήρε στη συνέχεια διεθνείς διαστάσεις. Σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη και την πιο ταχέως αναπτυσσόμενη εθελοντική καμπάνια διεθνώς με συμμετοχή 96 χωρών και 7 εκατομμύρια εθελοντών (http://www.letsdoitworld.org/country/greece)
Η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος “ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ”, μη κερδοσκοπικές, εθελοντικές οργανώσεις, έφεραν την καμπάνια και στην Ελλάδα. Σκοπός δεν ήταν μόνο να πραγματοποιηθούν εθελοντικές δράσεις καθαρισμού σε κάθε γωνιά της χώρας, αλλά να διαδοθεί και το μήνυμα της ανιδιοτέλειας, της αλληλοϋποστήριξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Η δράση αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα την ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα της νεολαίας στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος, της βιώσιμης ανάπτυξης, της ανάγκης για πρόοδο και ποιότητα ζωής, του αισθήματος της ευθύνης του καθενός ως μέλος της κοινωνίας, καθώς επίσης και την ενεργό συμβολή στη διάδοση του εθελοντισμού στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα θα συμβάλλουμε στη δημιουργία προϋποθέσεων για μια καθαρή χώρα.